De ervaring van: Annemieke van der Gronden

Heb jij weleens iets besloten zonder lang na denken, omdat je gewoon wíst dat je dit moest doen?

Bovenstaande is op mij van toepassing toen ik voor deze opleiding koos. Deze opleiding kwam precies op het juiste moment, het gaf mij precies waar ik behoefte aan had:

Als je net als ik met (kwetsbare) mensen werkt, herken je misschien de onzekerheid die je soms kan overvallen; “Doe ik het wel goed…?”

"Als je net als ik met (kwetsbare) mensen werkt, herken je misschien de onzekerheid die je soms kan overvallen; “Doe ik het wel goed...?”"

Ook al heb ik ervaring en de juiste papieren, ik stel mezelf geregeld vragen over mijn functioneren.

  • Welke ontwikkelingen in mijn vakgebied zijn baanbrekend?”
  • “Welke kennis kan mijn handelen verrijken?”
  • “Waarom werkt de ene interventie bij de één wel en bij de ander niet?” 
  • “Welke persoonlijkheidstest werkt nou écht..?”


Om antwoorden te krijgen las ik alles wat los en vast zat en volgde geregeld nascholing. Als je dit herkent, herken je misschien ook de brei aan informatie die er dan op je af komt en de vaart waarin ontwikkelingen elkaar opvolgen.

Deze opleiding heeft ervoor gezorgd dat ik orde kan scheppen in die informatie-brei. Ik kan nu beter inschatten welke waarde informatie voor mij heeft. Door de opleiding is mijn ‘fundament’ als professional steviger is geworden. De opleiding van het NIPO maakt wetenschap op het gebied van persoonlijke ontwikkeling heel toegankelijk. Daardoor heb ik mijn eigen visie veel beter vorm kunnen geven en vervolgens praktisch kunnen vertalen naar mijn handelen.

Ik merk dat ik daardoor meer vertrouwen heb gekregen; ik kan nu ook wetenschappelijk onderbouwen waarom ik bepaalde keuzes maak. Daarnaast heb ik meer evidence based tools gekregen, die ik gelijk tijdens coaching en begeleidingsgesprekken kon toepassen.

"ik kan nu ook wetenschappelijk onderbouwen waarom ik bepaalde keuzes maak"

Het heeft mij goed gedaan om iedere les weer nieuwe inspiratie op te doen en verrast te worden. Door onderwerpen als filosofie en narratieve psychologie heb ik weer een frisse kijk op bepaalde casuïstiek gekregen. Deze, en andere onderwerpen van de opleiding waren voor mijn eigen persoonlijke ontwikkeling ook heel waardevol.

Zelf heb ik voornamelijk in stilte geluisterd naar alle boeiende sprekers. Ik heb alles als een spons opgezogen, maar er was ook ruimte voor oefening, interactie, vragen en discussies. Het was leerzaam, maar vooral ook leuk om met allemaal bevlogen vakgenoten te oefenen, te reflecteren en te ontdekken.

Eigenlijk gun ik al mijn ‘collega’s’ uit het vakgebied deze opleiding!

Geinteresseerd in de Postacademische opleiding Persoonlijke Ontwikkeling?

Onze opleiding draagt bij aan de professionalisering van het vakgebied. Met dit programma bieden we een overzicht van betrouwbare, wetenschappelijke informatie (onder meer vanuit de psychologie) en leren we je evidence-based werken. Na de opleiding kan je deze kennis en vaardigheden toepassen in je coach- of trainingstrajecten, of bijvoorbeeld in je werk als psycholoog, docent, beleidsmaker in onderwijs of HR-professional. De opleiding biedt verdieping voor wie zich al in enige vorm bezighoudt met het begeleiden en/of ontwikkelen van anderen.

Met dit programma vertrekken we vanuit de wetenschap en brengen we serieuze thema’s met humor, lichtheid en veel interactie. Ons doel is dat jij na deze opleiding nog meer effect hebt op jouw doelgroep.

Wil jij meer informatie over de opleiding? Of wil je even sparren over of deze opleiding iets voor jou is? Neem dan vrijblijvend contact op met de opleidingscoördinator.