Deel via:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp

Druk maken over wat anderen van je denken

Heb jij ook weleens het goed bedoelde advies gekregen dat je je niks moet aantrekken van wat anderen van je vinden? Vaak zit hier het idee achter dat je je niet druk moet maken om de eventuele kritiek van iemand aan wie je überhaupt geen advies zou vragen. 
Klinkt logisch, maar is dat wel zo makkelijk? De behoefte aan contact met- en erkenning van anderen zit namelijk erg diep. Zo diep dat het moeilijk is om de behoefte aan erkenning uit te schakelen, zelfs wanneer het gaat om interacties met onbekenden. 

Een nieuw onderzoek laat zien dat het voor mensen die buitengesloten worden niet uitmaakt of het gebeurt door een nabije relatie of door een vreemde, buitengesloten worden doet evenveel pijn. Uit dit kleine experiment blijkt dat we het zelfs pijnlijk vinden om uitgesloten te worden door groepen die we niet mogen (zoals de Ku Klux Klan) en door objecten zonder enig bewustzijn (zoals computers). Dus het advies “maak je maar niet druk om wat anderen vinden” is goedbedoeld, maar makkelijker gezegd dan gedaan (zoals we intuïtief misschien al lang wisten).

Deel via:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp

Werk op basis van wetenschap en zet de volgende stap in je eigen ontwikkeling.

Ondersteun jij mensen in hun persoonlijke ontwikkeling, bijvoorbeeld als coach, HR professional, L&D professional of psycholoog? Geef je de voorkeur aan werken op basis van wetenschap en ben je klaar om de volgende stap in je eigen ontwikkeling te zetten? De Postacademische Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling helpt je om jouw professionele visie op ontwikkelen te verdiepen. 

Dr. Mattheis van Leeuwen

Mattheis vindt de zin van het leven in het ontdekken van nieuwe kennis en verbanden. Hij is een wetenschapper in hart en nieren en zit altijd bovenop de nieuwste inzichten (of dat nu gaat over psychologie, filosofie of fundamentele natuurkunde). Mattheis is psycholoog, universitair docent aan de Radboud Universiteit en spreker en adviseur op het gebied van motivatie, betekenis & gedrag. Daarnaast is hij medeoprichter van de Behavior Change Group en auteur van Hidden Persuasion. In zijn vrije tijd verdeelt hij zijn aandacht tussen zijn vrouw, dochters, literatuur & natuur.