Deel via:

Het gevaar van slecht nieuws brengen

Het verleden heeft ons geleerd dat negatieve feedback geven niet fijn is. Nu hebben onderzoekers in 11 (!) experimenten laten zien dat mensen niet alleen een hekel hebben aan slecht nieuws, maar ook aan de boodschapper van het nieuws. Als je slecht nieuws brengt vinden mensen je minder aardig, minder competent en verdenken ze je (soms) van kwade bedoelingen. Dit gebeurt zelfs wanneer het duidelijk is dat de boodschapper niets te maken had met het slechte nieuws. Allemaal cognitieve dissonantie natuurlijk: er is iets onverwachts negatiefs gebeurd en dat moeten we verwerken en verklaren. We kunnen vervolgens de schuld bij onszelf leggen (niet fijn) of bij toeval (maar we geloven niet graag in toeval), óf we leggen de schuld van de negatieve emotie lekker bij een externe bron neer. In dit geval de boodschapper; het vehikel van negativiteit. 

Het onderzoek stipt duidelijk de gevaren aan, maar dan rest ons nog de vraag hoe we slecht nieuws dan wel goed kunnen vermelden? Het helpt in elk geval als het slechte nieuws niet onverwachts is en als het duidelijk is dat de boodschapper de beste intenties heeft.

Deel via:

Werk op basis van wetenschap en zet de volgende stap in je eigen ontwikkeling.

Ondersteun jij mensen in hun persoonlijke ontwikkeling, bijvoorbeeld als coach, HR professional, L&D professional of psycholoog? Geef je de voorkeur aan werken op basis van wetenschap en ben je klaar om de volgende stap in je eigen ontwikkeling te zetten? De Postacademische opleiding Persoonlijke Ontwikkeling helpt je om jouw professionele visie op ontwikkelen te verdiepen.