Deel via:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp

Hoe moeten we de toestand van de wereld bekijken: met optimisme of pessimisme?

Hoe kunnen we het beste omgaan met de grote hoeveelheid negatief nieuws die op ons af komt? Maakt het ons voorbereid en weerbaar? Of kunnen we het journaal beter mijden en loont het om actief op zoek te gaan naar een positieve tegenhanger? Prof. Brian Treanor betoogt in het tijdschrift Psyche dat zowel extreem optimisme of extreem pessimisme ons niet verder helpt en pleit voor ‘melancholische vreugde’. Oftewel; het positieve in het negatieve zien.

Het stuk is een beetje zwaar op de hand qua esoterisch taalgebruik. Als je zinnen zoals “Seeing the evil in the world helps us to live well while we can, because death is coming for us all, and entropy is gnawing at the fringes of our existence. And seeing the goodness helps us to live gratefully, softening the sting of reality” te zweverig vindt dan kan je deze leestip misschien beter overslaan.

Deel via:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp

Werk op basis van wetenschap en zet de volgende stap in je eigen ontwikkeling.

Ondersteun jij mensen in hun persoonlijke ontwikkeling, bijvoorbeeld als coach, HR professional, L&D professional of psycholoog? Geef je de voorkeur aan werken op basis van wetenschap en ben je klaar om de volgende stap in je eigen ontwikkeling te zetten? De Postacademische Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling helpt je om jouw professionele visie op ontwikkelen te verdiepen. 

Dr. Mattheis van Leeuwen

Mattheis vindt de zin van het leven in het ontdekken van nieuwe kennis en verbanden. Hij is een wetenschapper in hart en nieren en zit altijd bovenop de nieuwste inzichten (of dat nu gaat over psychologie, filosofie of fundamentele natuurkunde). Mattheis is psycholoog, universitair docent aan de Radboud Universiteit en spreker en adviseur op het gebied van motivatie, betekenis & gedrag. Daarnaast is hij medeoprichter van de Behavior Change Group en auteur van Hidden Persuasion. In zijn vrije tijd verdeelt hij zijn aandacht tussen zijn vrouw, dochters, literatuur & natuur.