Deel via:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp

Mindfullness kan negatieve sociale effecten hebben

Een van de belangrijkste persoonlijkheidskenmerken waar we als mensen op verschillen, is collectivisme vs. individualisme. In westerse landen zoals Nederland ligt de nadruk duidelijk op individualisme. Er is zelfs een soort idealistisch beeld ontstaan rondom het hebben en houden van autonomie en het leven vanuit een ‘authentiek zelf’ waar we ons niet laten beïnvloeden door voorkeuren van anderen. 

Het is dus opvallend dat twee nieuwe studies laten zien dat mensen die een individualistisch/onafhankelijk zelfbeeld hebben en een korte mindfulness meditatie doen duidelijk minder pro-sociaal gedrag vertonen.

Op het eerste oog is dit een goed artikel met voldoende deelnemers en goede controle condities, maar het is een controversiële bevinding en het wordt afwachten of vervolgonderzoek dit gaat bevestigen.

Het artikel (pre-print) is hier gratis te downloaden op PsyArchiv.

Deel via:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp

Werk op basis van wetenschap en zet de volgende stap in je eigen ontwikkeling.

Ondersteun jij mensen in hun persoonlijke ontwikkeling, bijvoorbeeld als coach, HR professional, L&D professional of psycholoog? Geef je de voorkeur aan werken op basis van wetenschap en ben je klaar om de volgende stap in je eigen ontwikkeling te zetten? De Postacademische Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling helpt je om jouw professionele visie op ontwikkelen te verdiepen. 

Dr. Mattheis van Leeuwen

Mattheis vindt de zin van het leven in het ontdekken van nieuwe kennis en verbanden. Hij is een wetenschapper in hart en nieren en zit altijd bovenop de nieuwste inzichten (of dat nu gaat over psychologie, filosofie of fundamentele natuurkunde). Mattheis is psycholoog, universitair docent aan de Radboud Universiteit en spreker en adviseur op het gebied van motivatie, betekenis & gedrag. Daarnaast is hij medeoprichter van de Behavior Change Group en auteur van Hidden Persuasion. In zijn vrije tijd verdeelt hij zijn aandacht tussen zijn vrouw, dochters, literatuur & natuur.