Deel via:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp

Nieuwe wetenschappelijke stresstest: welke type gebeurtenissen leveren jou het meeste stress op?

Wil je weten welk type gebeurtenissen jou het meeste stress opleveren? Doe dan deze nieuwe wetenschappelijke test, maar bovenal: don’t go N.U.T.S.!

Dit acroniem staat voor Novelty, Unpredictability, Threat to ego en Sense of Control en is in het leven geroepen door de bekende stress onderzoeker Sonia Lupien. De letters staan voor de vier grootste voorspellers van stress en we verschillen in hoe gevoelig we voor elk van deze stressoren zijn. Het valt op dat 3 van de 4 stressoren te maken hebben met (een gebrek aan) controle. Dit sluit aan bij nieuwe bevindingen binnen de neurologie die laten zien dat de belangrijkste functie van de hersenen is om gebeurtenissen goed te kunnen voorspellen en controleren. Hieruit blijkt dat stress niet alleen een onontkoombaar natuurlijk verschijnsel is, maar ook dat het een duidelijk signaal vanuit de hersenen is om aan te geven dat iets niet gaat zoals verwacht en dat we of onze gedachten hierop aan moeten passen of ons gedrag moeten veranderen om het stress signaal te verminderen. Gevoelens van stress zijn dus noodzakelijk, het helpt ons groeien en ontwikkelen zodat we beter voorbereid zijn op toekomstige potentieel stressvolle situaties (omdat we de volgende keer wel correct kunnen voorspellen wat er gaat gebeuren). Te vaak stress ontwijken zou dit proces van leren en groeien in de weg staan.


Lees meer over hoe je goed kunt omgaan met stress op de site van Centre for Studies on Human Stress of in het Volkskrant interview met Sonia Lupien: “We zijn veel te bang gemaakt voor stress’.

In de Postacademische Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling behandelen we onder andere competentieontwikkeling, stressbestendigheid en de balans tussen controle en loslaten.

Deel via:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp

Werk op basis van wetenschap en zet de volgende stap in je eigen ontwikkeling.

Ondersteun jij mensen in hun persoonlijke ontwikkeling, bijvoorbeeld als coach, HR professional, L&D professional of psycholoog? Geef je de voorkeur aan werken op basis van wetenschap en ben je klaar om de volgende stap in je eigen ontwikkeling te zetten? De Postacademische opleiding Persoonlijke Ontwikkeling helpt je om jouw professionele visie op ontwikkelen te verdiepen.