Deel via:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp

Waarom werken homeopatische middelen wanneer ze voorgeschreven worden door een homeopaat?

Maar niet als ze voorgeschreven worden door een arts?

Dat komt door de kracht van verwachting. Als een arts niet in een middel gelooft, werkt het ook minder goed (en artsen geloven meestal niet in homeopathische middelen). Belangrijk is dat dit ook speelt bij niet-homeopathische geneesmiddelen (lees: medicijnen). We hebben het hier over een sociaal besmettelijk placebo effect. Hoe meer een arts gelooft dat iets werkt > hoe meer de patiënt gelooft dat het werkt > hoe beter het middel werkt. Simpel. 

Dat het placebo effect belachelijk sterk is was al lang bekend. Dat het ook sociaal besmettelijk is was te verwachten, maar tot voor kort was dit nog niet goed onderzocht. 

Je kunt je vast voorstellen dat de besmettelijkheid van het placebo effect gemedieerd wordt door de arts-patiënt relatie: hoe meer vertrouwen de patiënt heeft in de arts en hoe warmer en empathischer deze ervaren wordt, hoe sterker de besmetting van het placebo effect.

Dit effect is niet alleen voorbehouden aan artsen en patiënten, maar geldt ook voor andere professional-client relaties. Ook geldt het niet alleen voor het effect van medicijnen, maar ook voor het effect van behandel- en coachingsmethodieken.

Het mooie van het placebo effect is dat het effectief ingezet kan worden in coaching en onderwijs. Wil je meer leren over het placebo-effect en hoe je dit kunt inzetten in onderwijs en persoonlijke begeleiding? Neem dan een kijkje bij de Postacademische Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling.

*voor de zekerheid: er zijn geen bewezen effectieve bestanddelen in homeopathische middelen. Het werkt hier omdat de homeopaat er in gelooft en omdat de patiënt in de homeopaat gelooft.

Deel via:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp

Werk op basis van wetenschap en zet de volgende stap in je eigen ontwikkeling.

Ondersteun jij mensen in hun persoonlijke ontwikkeling, bijvoorbeeld als coach, HR professional, L&D professional of psycholoog? Geef je de voorkeur aan werken op basis van wetenschap en ben je klaar om de volgende stap in je eigen ontwikkeling te zetten? De Postacademische Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling helpt je om jouw professionele visie op ontwikkelen te verdiepen. 

Dr. Eefje Rondeel

Dr. Eefje Rondeel is psycholoog en auteur van het boek ‘Evidence-Based Coachen’ en werkt als docent aan de Radboud universiteit & het NCOI. Ze heeft een passie voor het overbrengen van kennis over psychologie en gedrag en houdt zich bezig met het professionaliseren van het coachvak. Sinds september 2021 is ze als co-promoter betrokken bij een promotieonderzoek naar de werkzame mechanismen van coaching.

Dr. Mattheis van Leeuwen

Mattheis vindt de zin van het leven in het ontdekken van nieuwe kennis en verbanden. Hij is een wetenschapper in hart en nieren en zit altijd bovenop de nieuwste inzichten (of dat nu gaat over psychologie, filosofie of fundamentele natuurkunde). Mattheis is psycholoog, universitair docent aan de Radboud Universiteit en spreker en adviseur op het gebied van motivatie, betekenis & gedrag. Daarnaast is hij medeoprichter van de Behavior Change Group en auteur van Hidden Persuasion. In zijn vrije tijd verdeelt hij zijn aandacht tussen zijn vrouw, dochters, literatuur & natuur.