Deel via:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp

Wat is het meest bepalend voor de kwaliteit van een relatie?

Met behulp van machine learning en 43 longitudinale studies met in totaal 11.196 koppels zijn honderden factoren in kaart gebracht die de kwaliteit van een relatie beïnvloeden. Wat denk je dat het meest bepalend is voor de kwaliteit van een goede relatie? Zijn dat gedeelde waarden, persoonlijkheidskenmerken, gevoelens van verliefdheid of misschien soms de kwantiteit van seks?

Ja deze factoren tellen zeker mee, maar er is een ander aspect wat voor circa 45% de kwaliteit van de relatie voorspelt, namelijk hoe tevreden en toegewijd je denkt dat je partner is. Let op: dat staat los van wat de partner feitelijk zelf ervaart! 

Op het eerste oog klinkt dit wellicht verrassend, maar het is ergens ook heel logisch. Hoe zekerder we zijn van de liefde van de ander hoe meer we ons veilig voelen om zelf lief te hebben. Puur praktisch illustreert dit waarschijnlijk het belang van regelmatig aangeven aan je partner dat je zelf 100% voor de relatie gaat. Als je je relatie wilt houden in ieder geval 🙂

Drie andere belangrijke factoren zijn intimiteit, waardering en seksuele tevredenheid. Zie hier het onderzoekspaper in PNAS voor een volledig overzicht.

Deel via:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp

Werk op basis van wetenschap en zet de volgende stap in je eigen ontwikkeling.

Ondersteun jij mensen in hun persoonlijke ontwikkeling, bijvoorbeeld als coach, HR professional, L&D professional of psycholoog? Geef je de voorkeur aan werken op basis van wetenschap en ben je klaar om de volgende stap in je eigen ontwikkeling te zetten? De Postacademische opleiding Persoonlijke Ontwikkeling helpt je om jouw professionele visie op ontwikkelen te verdiepen.