Deel via:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp

Hoeveel informatie heb je nodig voor een goede beslissing?

Bijvoorbeeld:
Hoeveel kunstwerken moet je zien voordat je weet of de kunststijl je bevalt?*
Hoeveel slokjes van een nieuw drankje moet je proberen voordat je weet of je het lekker vindt?**
Hoe lang heb je nodig om te beslissen of je wil trouwen met je nieuwe vlam?***

In al deze gevallen overschatten mensen de hoeveelheid informatie die ze nodig hebben voor wat voor hen voelde als een goede beslissing. Dus vooraf zien we onszelf als een soort computer die rationele beslissingen maakt op basis van voldoende data. In het moment suprême zijn we intuïtief en emotioneel (lees: mensen). Goed om te weten: we maken als mensen niet per se slechtere beslissingen voor onszelf dan dat een computer zou doen.

In deze experimenten zien we weer dat hoe mensen denken over hun gedrag en keuzes niet matcht met wat er uiteindelijk in het echt gebeurt. Dit soort verkeerde inschattingen over hoe jij en anderen werken en denken, staan bekend als biases (simpel gezegd: denkfouten). Opmerkelijk hieraan is dat de meeste biases ons de complexiteit van de realiteit laten onderschatten (we zien onszelf en de omgeving als makkelijker dan dat die is), terwijl we met deze specifieke bias de complexiteit van de realiteit juist overschatten. Dit past wel goed bij het beeld wat we van onszelf hebben als rationele mensen. 

Het overschatten loopt hier uiteen van zeer simpele keuzes (is dit een lekker drankje?) tot levensveranderende beslissingen (met wie ga ik trouwen?). Meer onderzoek moet laten zien hoe sterk deze bias is en hoe we er rekening mee kunnen houden en ervoor kunnen corrigeren.

* Voorspeld: 3,6 slokjes; Feitelijk: 1,5 slokjes
** Voorspeld: 16,3 schilderijen; Feitelijk: 3,5 schilderijen
*** Voorspeld: 39% zeggen langer dan een jaar; Feitelijk: maar 18% gebruikten langer dan een jaar.

Klik hier voor het oorspronkelijke onderzoek in PNAS.

Deel via:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp

Werk op basis van wetenschap en zet de volgende stap in je eigen ontwikkeling.

Ondersteun jij mensen in hun persoonlijke ontwikkeling, bijvoorbeeld als coach, HR professional, L&D professional of psycholoog? Geef je de voorkeur aan werken op basis van wetenschap en ben je klaar om de volgende stap in je eigen ontwikkeling te zetten? De Postacademische Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling helpt je om jouw professionele visie op ontwikkelen te verdiepen. 

Dr. Eefje Rondeel

Dr. Eefje Rondeel is psycholoog en auteur van het boek ‘Evidence-Based Coachen’ en werkt als docent aan de Radboud universiteit & het NCOI. Ze heeft een passie voor het overbrengen van kennis over psychologie en gedrag en houdt zich bezig met het professionaliseren van het coachvak. Sinds september 2021 is ze als co-promoter betrokken bij een promotieonderzoek naar de werkzame mechanismen van coaching.

Dr. Mattheis van Leeuwen

Mattheis vindt de zin van het leven in het ontdekken van nieuwe kennis en verbanden. Hij is een wetenschapper in hart en nieren en zit altijd bovenop de nieuwste inzichten (of dat nu gaat over psychologie, filosofie of fundamentele natuurkunde). Mattheis is psycholoog, universitair docent aan de Radboud Universiteit en spreker en adviseur op het gebied van motivatie, betekenis & gedrag. Daarnaast is hij medeoprichter van de Behavior Change Group en auteur van Hidden Persuasion. In zijn vrije tijd verdeelt hij zijn aandacht tussen zijn vrouw, dochters, literatuur & natuur.