Deel via:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp

Languishing: de afwezigheid van een goed gevoel over je leven

Hoe heet dat gevoel wat je hebt? Dat gevoel waar je geen woord voor kan vinden? Komt de pandemie je tegemoet? Of voel je je een soort van down? Licht doelloos? Onvoldoende geïnspireerd? Of ben je er gewoon he-le-maal klaar mee? Het is niet prettig, maar niet zo erg dat je het zou omschrijven als depressie, angst of woede. Het is meer de afwezigheid van iets. Het voelt alsof je er niet helemaal "in" zit; een niet optimale staat van zijn. 

De wetenschap van persoonlijke ontwikkeling spreekt vaak over de optimale staat van zijn en noemt dat: floreren. Nu is floreren een nuttig en veelzijdig concept en we zullen in latere berichten zeker meer vertellen over hoe je het kunt meten en beïnvloeden. Maar nu, tijdens de COVID-19 pandemie, is floreren niet wat de meeste mensen ervaren. Het gevoel wat we niet kunnen plaatsen, en de term die we zoeken voor dit gevoel is: languishing. (Helaas is er – zoals vaak – geen goede nederlandse term voor.) Languishing zit ergens tussen floreren en depressie in en is een gebrek aan iets, meestal welzijn. Het concept en wat je er aan kan doen is weinig bekend buiten de academische literatuur. Voor een goede introductie raden we dit artikel in de New York Times aan. Want het kan goed zijn om een ​​naam te hebben voor wat iemand voelt.

Bewust zijn van wat niet goed is, is belangrijk, maar er iets aan doen net zo. Houd onze (blog)posts in de gaten waarin we het zullen hebben over manieren om zelfeffectiviteit, floreren en welzijn te vergroten.

Deel via:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp

Werk op basis van wetenschap en zet de volgende stap in je eigen ontwikkeling.

Ondersteun jij mensen in hun persoonlijke ontwikkeling, bijvoorbeeld als coach, HR professional, L&D professional of psycholoog? Geef je de voorkeur aan werken op basis van wetenschap en ben je klaar om de volgende stap in je eigen ontwikkeling te zetten? De Postacademische Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling helpt je om jouw professionele visie op ontwikkelen te verdiepen. 

Dr. Mattheis van Leeuwen

Mattheis vindt de zin van het leven in het ontdekken van nieuwe kennis en verbanden. Hij is een wetenschapper in hart en nieren en zit altijd bovenop de nieuwste inzichten (of dat nu gaat over psychologie, filosofie of fundamentele natuurkunde). Mattheis is psycholoog, universitair docent aan de Radboud Universiteit en spreker en adviseur op het gebied van motivatie, betekenis & gedrag. Daarnaast is hij medeoprichter van de Behavior Change Group en auteur van Hidden Persuasion. In zijn vrije tijd verdeelt hij zijn aandacht tussen zijn vrouw, dochters, literatuur & natuur.