Deel via:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp

Potentieel schadelijke therapievormen

Intuïtief weten we het al: niet alle therapieën en methoden voor persoonlijke ontwikkeling zijn even effectief. Er zijn zelfs methoden die schadelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan verslechtering van symptomen na behandeling, korte termijn verbetering maar lange termijn verslechtering, onverwachte bijeffecten en verbetering op sommige symptomen maar verslechtering op complementaire domeinen zoals verbetering in eigen keuzes en autonomie, maar verslechtering in sociale relaties.

Waarom worden potentieel schadelijke methoden (potential harmful therapies, PHTs) toegepast? Veel heeft te maken met weinig of slecht onderzoek voordat een methode grootschalig uitgerold wordt. Vaak is er geen goede controle groep, zijn er te weinig proefpersonen, is het onderzoek niet onafhankelijk uitgevoerd, zijn er fouten gemaakt in de onderzoeksmethode en/of wordt er simpelweg niet naar lange termijn- en bij effecten gekregen. In sommige gevallen wordt er niet eens onderzoek gedaan voordat een methode grootschalig toegepast wordt. 

Ondertussen wordt er door psychologen wel kritisch naar PHT’s gekeken. Onderstaande grafiek laat een aantal methoden en therapieën zien die op dit momenteel kritisch bekeken worden omdat er vermoed wordt dat ze leiden tot negatieve effecten. 

(alleen officiele engelse benaming):

Uit Lilienfield, 2007

De risico’s van de eerste twee interventies worden bevestigd in een recent Scientific American artikel. Wil je hier meer over lezen? De rest van het artikel is hier te vinden

Let op: het artikel gaat alleen over potentieel negatieve effecten. Dit komt doordat er niet voldoende kwalitatief hoogstaand onderzoek is gedaan, het zijn dus slechts aanwijzingen van averechtse effecten. Er is meer verdieping nodig om te ontdekken wat bepaald of de interventies goed of slecht uitpakken. Helaas zien we vaak weinig bereidheid om uitvoerig en goed onderzoek te doen naar dit soort methoden terwijl ze wel vaak al uitgebreid worden toegepast in de praktijk.

Natuurlijk zijn er ook talloze methoden die bewezen effectief zijn. Deze worden Empirically Supported Therapies genoemd (ESTs). Helaas stranden deze soms dan weer op het bureau van de onderzoekers….

Wil je meer leren over welke methoden, testen en tools wetenschappelijk onderbouwd zijn en welke niet? En wil je weten wanneer je welke het beste kunt toepassen? Bekijk dan ook de Postacademische Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling.

Deel via:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp

Werk op basis van wetenschap en zet de volgende stap in je eigen ontwikkeling.

Ondersteun jij mensen in hun persoonlijke ontwikkeling, bijvoorbeeld als coach, HR professional, L&D professional of psycholoog? Geef je de voorkeur aan werken op basis van wetenschap en ben je klaar om de volgende stap in je eigen ontwikkeling te zetten? De Postacademische Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling helpt je om jouw professionele visie op ontwikkelen te verdiepen. 

Dr. Mattheis van Leeuwen

Mattheis vindt de zin van het leven in het ontdekken van nieuwe kennis en verbanden. Hij is een wetenschapper in hart en nieren en zit altijd bovenop de nieuwste inzichten (of dat nu gaat over psychologie, filosofie of fundamentele natuurkunde). Mattheis is psycholoog, universitair docent aan de Radboud Universiteit en spreker en adviseur op het gebied van motivatie, betekenis & gedrag. Daarnaast is hij medeoprichter van de Behavior Change Group en auteur van Hidden Persuasion. In zijn vrije tijd verdeelt hij zijn aandacht tussen zijn vrouw, dochters, literatuur & natuur.