Deel via:

Wat is positieve psychologie 2.0?

Positieve psychologie wordt beschouwd als het boegbeeld van wetenschappelijk onderbouwde persoonlijke ontwikkeling. Het heeft onder andere belangrijke concepten zoals floreren, flow en groei-mindset gepopulariseerd, en het heeft gezorgd voor een wereldwijde trend in nationale geluks-indexen en de opkomst van de happiness officer. Er bestaat geen twijfel over de bijdrage die positieve psychologie heeft en zal blijven hebben. Maar het veld is niet zonder critici (zoals bij elk snelgroeiend veld).

Sommigen van deze critici waarschuwen voor het gevaar van een eenzijdige focus op de positieve aspecten van het leven, of de schijnbare oppervlakkigheid van sommige oefeningen, andere wijzen op de “illusie” van de maakbaarheid van geluk die gecreëerd wordt. En hoe zit het met het omarmen van ontberingen, het leren omgaan met negatieve emoties en het accepteren van de dingen waar we geen controle over hebben? Of de kritiek terecht of onterecht is, het zijn vragen die terug blijven komen.

En gelukkig zien we ondertussen onderzoekers langzaam met antwoorden komen. De antwoorden en oplossingen worden gebundeld in wat vaak de naam krijgt: “Positieve Psychologie 2.0”, of “second wave positive psychology”. Deze nieuwe variant van positieve psychologie houdt zich bezig met de integratie van het mooiste en beste dat de mensheid te bieden heeft en de donkere, moeilijke kanten van ons bestaan. Het gaat niet niet alleen over hoe we kunnen floreren, maar ook hoe we veerkracht kunnen ontwikkelen voor wanneer het tegenzit. 

Terwijl het idee van positieve psychologie 2.0 steeds meer invloed krijgt, en er al naar gehint wordt in de nieuwste leerboeken, staat het concept nog in de kinderschoenen. Als je meer wilt weten over waar positieve psychologie 2.0 over gaat en wat het zal gaan betekenen voor de toekomst van positieve ontwikkeling, raden we dit artikel van Paul Wong aan als een begin. Hij wordt gezien als een van de pioniers in het verder ontwikkelen van zowel de theorie als praktijk van de “second wave”.

Bekijk onze postacademische programma als je meer wilt weten over deze nieuwe ontwikkelingen, maar ook over hoe je dit direct kunt toepassen in je professionele werk.

Deel via:

Werk op basis van wetenschap en zet de volgende stap in je eigen ontwikkeling.

Ondersteun jij mensen in hun persoonlijke ontwikkeling, bijvoorbeeld als coach, HR professional, L&D professional of psycholoog? Geef je de voorkeur aan werken op basis van wetenschap en ben je klaar om de volgende stap in je eigen ontwikkeling te zetten? De Postacademische opleiding Persoonlijke Ontwikkeling helpt je om jouw professionele visie op ontwikkelen te verdiepen.