Deel via:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp

Welke hond ben jij? Zijn er goede tests die je complete persoonlijkheid in kaart brengen?

Doe hier een test om uit te vogelen welk hondenras jij zou zijn (met beetje googlen vind je nog 3 a 4 andere vergelijkbare quizzes). Zelf ben ik een bordercollie. Ergens voelt dat wel passend. Maar wat zegt het over mij dat ik een bordercollie ben? Het antwoord zal waarschijnlijk niemand verbazen: erg weinig. 

De verslaving die we hebben aan persoonlijkheidstests is evident wanneer we een willekeurige Libelle, Margriet, Cosmopolitan, Happinez, etc openslaan. We zijn – gelukkig maar – intrinsiek gemotiveerd om te achterhalen wie we zijn en wat ons drijft. Maar zijn er goede tests die je complete persoonlijkheid in kaart brengen? Maw. welke tests: zijn betrouwbaar (stabiel over tijd), valide (meet wat die moet meten), voorspellen gedrag en hangen samen met hoe anderen je zien en geven duidelijke handvatten voor wat je kracht is en waar je nog aan moet werken? Dat zijn er verbazingwekkend weinig. Veel gebruikte tests zoals bijvoorbeeld de MBTI of DISC voldoen helaas niet aan meerdere van bovengenoemde criteria. 

We lichten hier kort een persoonlijkheidstest toe die wel goed uit de bus komt: de International Personality Item Pool, beter bekend als de IPIP*. Hier kan je de complete test afnemen (let op: 300 vragen!) of hier de verkorte versie (120 vragen). We raden aan om de complete versie af te nemen. Het goede nieuws is dat deze test betrouwbaar is, meet wat die zegt te meten, alle belangrijkste facetten van persoonlijkheid meeneemt, logisch samenhangt met andere theorieën over motivatie – en – waarschijnlijk het belangrijkste: hij voorspelt toekomstig gedrag en persoonlijke ontwikkeling. Het nadeel? Zonder basiskennis van hoe de test werkt, kan hij lastig te interpreteren zijn en kan het moeilijk zijn om hem goed in te zetten bij anderen. Dat is ook de reden dat deze test vooral door erkende psychologen gebruikt wordt, terwijl we zeker baat zouden hebben bij het breder toepassen van deze test voor zowel werk als privé.

Wil je meer weten over hoe je deze test goed kunt inzetten en interpreteren en over welke andere tests en tools zowel theoretisch solide zijn als praktisch toepasbaar? Bekijk dan ook de Postacademische Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling.

*deze is afgeleid van de bekende NEO-PI-R die ook door klinisch psychologen wordt gebruikt. Hij is ook te vinden in het Nederlands, maar helaas alleen af te nemen tegen betaling.

Deel via:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp

Werk op basis van wetenschap en zet de volgende stap in je eigen ontwikkeling.

Ondersteun jij mensen in hun persoonlijke ontwikkeling, bijvoorbeeld als coach, HR professional, L&D professional of psycholoog? Geef je de voorkeur aan werken op basis van wetenschap en ben je klaar om de volgende stap in je eigen ontwikkeling te zetten? De Postacademische Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling helpt je om jouw professionele visie op ontwikkelen te verdiepen. 

Dr. Eefje Rondeel

Dr. Eefje Rondeel is psycholoog en auteur van het boek ‘Evidence-Based Coachen’ en werkt als docent aan de Radboud universiteit & het NCOI. Ze heeft een passie voor het overbrengen van kennis over psychologie en gedrag en houdt zich bezig met het professionaliseren van het coachvak. Sinds september 2021 is ze als co-promoter betrokken bij een promotieonderzoek naar de werkzame mechanismen van coaching.

Dr. Mattheis van Leeuwen

Mattheis vindt de zin van het leven in het ontdekken van nieuwe kennis en verbanden. Hij is een wetenschapper in hart en nieren en zit altijd bovenop de nieuwste inzichten (of dat nu gaat over psychologie, filosofie of fundamentele natuurkunde). Mattheis is psycholoog, universitair docent aan de Radboud Universiteit en spreker en adviseur op het gebied van motivatie, betekenis & gedrag. Daarnaast is hij medeoprichter van de Behavior Change Group en auteur van Hidden Persuasion. In zijn vrije tijd verdeelt hij zijn aandacht tussen zijn vrouw, dochters, literatuur & natuur.