Het gebied van persoonlijke ontwikkeling wordt steeds groter en er lijken dagelijks methodes bij te komen. Maar welke kies je? Ga je je scholen in een methode als Acceptance and Commitment Therapie of Mindfulness? Of toch maar die nieuwe techniek uitproberen die je vorige week in het tijdschrift voor psychologie las? Door de wildgroei is het erg moeilijk geworden om het kaf van het koren te scheiden. Want wat je wilt weten is wat écht werkt voor jou als professional en voor je doelgroep. Er is behoefte aan een overzicht, aan betrouwbare, wetenschappelijke informatie en uitwisseling van kennis hierover. En dat is precies wat het NIPO tracht te bereiken.

Wat zou er ontstaan wanneer we onszelf en onze rol in de wereld begrijpen? Wanneer iedereen inzicht krijgt in zijn/haar drijfveren, doelen, waarden, talenten en valkuilen?

Wij geloven dat alles begint bij het kennen van jezelf: persoonlijke groei, zingeving en groei in je relaties tot anderen. Het start allemaal bij weten wie je bent, wat je gevormd heeft, waar je voor wilt staan en wat je daarmee wilt doen in dit leven. En aan de andere kant: inzien wat je niet weet; accepteren wat je niet kan veranderen.

Wij zien dat het werkveld van persoonlijke ontwikkeling explosief groeit. Er wordt ontzettend veel gezegd en ontwikkeld op dit thema, maar wat mist is overzicht. Een overzicht dat het kaf van het koren en hoofdzaak van bijzaak scheidt. Een overzicht die zowel de verschillen als de verbanden in het veld blootlegt.

Wij staan voor zelfexploratie, verandering en acceptatie. Hiervoor gebruiken we inzichten uit de filosofie en kennis en tools uit de moderne wetenschap.

Aanpak

Wij werken vanuit nieuwsgierigheid naar de mens en de wereld: het echt willen begrijpen wat ons drijft en waarom, en een behoefte om bij te dragen aan een samenleving met meer begrip en empathie voor onszelf en elkaar. Onze missie is om de inzichten uit de filosofie en wetenschap naar de praktijk te brengen. We vertrekken vanuit de wetenschap en brengen serieuze thema’s met humor, lichtheid en veel interactie.

Dr. Mattheis van Leeuwen - initiator

Mattheis vindt de zin van het leven in het ontdekken van nieuwe kennis en verbanden. Hij is een wetenschapper in hart en nieren en zit altijd bovenop de nieuwste inzichten (of dat nu gaat over psychologie, filosofie of fundamentele natuurkunde). Mattheis is psycholoog, universitair docent aan de Radboud Universiteit en spreker en adviseur op het gebied van motivatie, betekenis & gedrag. Daarnaast is hij medeoprichter van de Behavior Change Group en auteur van Hidden Persuasion. In zijn vrije tijd verdeelt hij zijn aandacht tussen zijn vrouw, dochters, literatuur & natuur.

Drs. Tanneke Meijers - initiator

Tanneke gelooft in een liefdevolle en krachtige samenleving door meer inzicht in onszelf en onze omgeving. Als psycholoog werkt ze op het snijvlak van gedragsverandering en coaching. Zo is ze hoofd opleidingsprogramma’s bij de Behavior Change Group, geeft ze training en colleges over psychologie en zelfontwikkeling en werkt ze als loopbaancoach. Als Tanneke niet aan het werk is, is ze het liefste bij de zee, gaat ze op avontuur of zit ze met haar neus in de boeken.

Drs. Kian Ghiri - initiator

Kian wordt gedreven door een fascinatie voor groei. Het mooiste vindt hij het creëren van impact in de maatschappij door de potentie van mensen en concepten te realiseren. Kian heeft een achtergrond in marketing en communicatie en een grote passie voor ondernemerschap. Met zijn kennis van groei ontwierp hij o.a. de marketing strategie voor de Behavior Change Group en tech-startups uit Groningen en Amsterdam.

Adviescommissie

Het NIPO komt een aantal keer per jaar bijeen met haar adviescommissie die bestaat uit de volgende experts uit de wetenschap en de praktijk van persoonlijke ontwikkeling:

Gastdocenten

Prof. dr. Roos Vonk

Roos is hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit en doet daar onder andere wetenschappelijk onderzoek naar: de eerste indruk, zelfkennis en gedragsverandering. Haar uitgangspunt is dat mensen meer belemmerd worden door hun ego’s en menselijke gebreken dan ze zelf beseffen, maar dat hun ‘betere helft’ heel dicht aan de oppervlakte ligt. Roos wil wetenschappelijke kennis waarmee mensen aardiger en effectiever kunnen worden naar de praktijk brengen.

Dr. Harm Veling

Harm Veling is voorzitter van de masterspecialisatie Behaviour Change en Associate Professor aan de Radboud Universiteit. Daar doet hij onderzoek naar hoe je mensen kunt helpen om de beslissingen te maken die ze willen maken. Zijn onderzoek wordt met grote regelmaat gepubliceerd in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften op het gebied van psychologie.

Drs. Lammert Kamphuis

Lammert is een bekende filosoof, bestsellerauteur en spreker. Hij doceerde in het verleden op middelbare scholen, hogescholen en de universiteit en is een veelgevraagd spreker in het bedrijfsleven. Zo sprak hij zes jaar op een rij voor volle zalen op Lowlands, is hij hoofddocent bij The School of Life Amsterdam en de huisfilosoof bij koffietijd/ 5 Uur Live op RTL4. 

Even sparren over ons aanbod?

Wil jij meer informatie over de opleiding of ben je geïnteresseerd in een lezing/workshop? Onze opleidingscoördinator Tanneke Meijers staat je graag te woord.

Dr. Mattheis van Leeuwen

Mattheis vindt de zin van het leven in het ontdekken van nieuwe kennis en verbanden. Hij is een wetenschapper in hart en nieren en zit altijd bovenop de nieuwste inzichten (of dat nu gaat over psychologie, filosofie of fundamentele natuurkunde). Mattheis is psycholoog, universitair docent aan de Radboud Universiteit en spreker en adviseur op het gebied van motivatie, betekenis & gedrag. Daarnaast is hij medeoprichter van de Behavior Change Group en auteur van Hidden Persuasion. In zijn vrije tijd verdeelt hij zijn aandacht tussen zijn vrouw, dochters, literatuur & natuur.