POSTACADEMISCHE OPLEIDING PERSOONLIJKE ONTWIKKELING

Verdieping in de wetenschap van persoonlijke ontwikkeling

Help mensen daadwerkelijk te groeien en bereik meer dan inspiratie

Onderscheid je als wetenschappelijk onderlegd professional

Beheers methodieken en tools waarmee individuen en organisaties kunnen floreren

7 opleidingsdagen  |  Locatie: Soeterbeeck, Ravenstein  |  Beoordeling: ★ 4.7/5

POSTACADEMISCHE OPLEIDING PERSOONLIJKE ONTWIKKELING

Verdieping in de wetenschap van persoonlijke ontwikkeling

Help mensen de beste versie van zichzelf te worden en bereik meer dan inspiratie

Onderscheid je als wetenschappelijk onderlegd professional

Beheers methodieken en tools waarmee individuen en organisaties kunnen floreren

Duur: 6 opleidingsdagen (4 maanden)  |   Locatie: Zeist/Utrecht  |  Beoordeling: ★ 4.7/5

De ervaringen van:

Annemieke van der Gronden
Opleidingskundige & trainer/coach

“De opleiding maakt wetenschap op het gebied van persoonlijke ontwikkeling heel toegankelijk. Daardoor heb ik mijn eigen visie veel beter vorm kunnen geven en vervolgens praktisch kunnen vertalen naar mijn handelen.”

Karin Bruynesteyn
Arts-therapeut & counselor

“Ik heb de opleiding ervaren als een compacte, complete, inspirerende opleiding, op werkelijk postacademisch niveau voor eenieder die professioneel geïnteresseerd is in het brede concept persoonlijke ontwikkeling.”

John Kistermann
Pedagogisch Wetenschapper

“Een dergelijke opleiding van een onafhankelijk opleidingsinstituut op dit niveau en met een directe link tussen theorie en praktijk ben ik nog niet tegengekomen.”

Meer impact als professioneel begeleider

Onze opleiding draagt bij aan de professionalisering van het vakgebied. Met dit programma bieden we een overzicht van betrouwbare, wetenschappelijke informatie (onder meer vanuit de psychologie) en leren we je evidence-based werken. Na de opleiding kan je deze kennis en vaardigheden toepassen in je coach- of trainingstrajecten, of bijvoorbeeld in je werk als psycholoog, docent, beleidsmaker in onderwijs of HR-professional. De opleiding biedt verdieping voor wie zich al in enige vorm bezighoudt met het begeleiden en/of ontwikkelen van anderen.

Met dit programma vertrekken we vanuit de wetenschap en brengen we serieuze thema’s met humor, lichtheid en veel interactie. Ons doel is dat jij na deze opleiding nog meer effect hebt op jouw doelgroep.

Voor wie?
 • Je bent in het bezit van een WO- of HBO-diploma en
 • Je begeleidt mensen 1 op 1
  (bijvoorbeeld als coach, psycholoog of arts) of
 • Je werkt in het onderwijs
  (bijvoorbeeld als docent, beleidsmaker of in de directie) of
 • Je bent verantwoordelijk voor de ontwikkeling van medewerkers
  (bijvoorbeeld als HR-professional, L&D-professional of als trainer)
Wanneer deze opleiding?
 • Je helpt mensen met hun persoonlijke ontwikkeling en wilt meer wetenschappelijke onderbouwing van wat je doet
 • Je wilt mensen helpen om de beste versie van zichzelf te worden en wilt meer bereiken dan inspiratie
 • Je bent niet alleen op zoek naar nieuwe inzichten, maar wilt ook evidence-based tools die je direct kunt inzetten in je werk

De opleiding bestaat uit de volgende drie modules:

1. FILOSOFIE

Visies op persoonlijke ontwikkeling

Het fundament van het werkveld van persoonlijke ontwikkeling ligt in de tijdloze wijsheden van de filosofie. Ook de wetenschap is hier ooit uit vertrokken. Wat hebben de grootste denkers gezegd over de vraag hoe te leven?

We gaan van oost naar west en van de oude Grieken naar de moderne Amerikanen. We kijken niet alleen naar de verschillen, maar vooral ook naar welke universele patronen er zijn. Verwacht een breed spectrum aan perspectieven, uitdagende stellingen, persoonlijke oefeningen en de link naar jou als professional.

2. Psychologie

Persoonlijke ontwikkeling vanuit een wetenschappelijk, psychologisch perspectief

Vertrekkend vanuit biologische-, neuro- en cognitieve psychologie behandelen we de fundamentele basis van menselijke behoeftes en drijfveren. We zoomen in op de wetenschap achter grote thema’s zoals persoonlijkheid, mindset, waarden en doelen.

Je zult beter begrijpen wat iemands persoonlijkheid vormt, hoe motivatie en gedrag tot stand komt en hoe je hiermee kunt werken in individuele trajecten en met groepen.

3. Praktijk

Handelen op basis van gekozen waarden en doelen

Tot slot pakken we een concreet resultaat van persoonlijke ontwikkeling aan: gedrag. Als professional wil je meer dan exploratie en inspiratie; je wilt mensen op weg helpen naar echte, langdurige verandering in hun dagelijks leven. Je krijgt de cruciale laatste inzichten en technieken mee om jouw doelgroep van ‘willen’ naar ‘doen’ te brengen.

Waarom NIPO?

Wat vinden onze deelnemers?

Dankjewel! Op deze wijze wordt academisch onderwijs leuk en behapbaar, ode voor de praktische/out of the box denkers.

Het is duidelijk dat de docenten hoog boven de stof staan waardoor er tussendoor ruimte is voor anekdotes en extra info. Goede samenwerking!

Vernieuwend, verbredend, verdiepend en op alle fronten de moeite waard!

Maak kennis met jouw opleidingsteam

Dr. Mattheis van Leeuwen

Hoofddocent & opleidingsontwikkelaar

Drs. Timon Hoitink

Hoofddocent

Drs. Lammert Kamphuis

Gastdocent

Drs. Lammert Kamphuis

Gastdocent

Drs. Tanneke Meijers

Intervisiebegeleider

Drs. Tanneke Meijers

Intervisiebegeleider

Drs. Margot Tijs

Opleidingsontwikkelaar

Eline de Bruijn

Opleidingscoördinator

Wat levert het je op

Na het volgen van deze opleiding:

 • heb je een systeem om bestaande en nieuwe stromingen met elkaar te vergelijken en begrijp je de samenhang tussen de verschillende stromingen;
 • weet je welke wetenschappelijk onderbouwde methodieken er zijn voor het opstellen en najagen van persoonlijke doelen en kun je deze integreren in jouw werkwijze zodat je meer effect op je doelgroep hebt en makkelijker maatwerk toe kunt passen;
 • heb je een toolbox met tools en technieken om in te zetten in coaching, onderwijs en training;
 • kun je wetenschappelijk onderbouwde programma’s samenstellen voor persoonlijke ontwikkeling en heb je toegang tot een groeiende database met relevante literatuur en boeken over alle aspecten van dit werkveld;
 • ken je de belangrijkste grote denkers en stromingen binnen het werkveld van persoonlijke ontwikkeling;
 • kan je je profileren als wetenschappelijk onderlegd professional (coach, begeleider of mentor etc.);
 • heb je toegang tot een groot aantal presentaties, voorbeelden en oefeningen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling;
 • heb je een netwerk opgebouwd met wetenschappelijk georiënteerde en gedreven vakgenoten;
 • heb je meer impact op jouw doelgroep.

Brochure downloaden

Benieuwd naar een gedetailleerd overzicht van de lesdagen?

In onze Postacademische opleiding Persoonlijke Ontwikkeling leer je om inzichten uit de filosofie en psychologie in te zetten voor meer impact op je doelgroep.

Praktische informatie

Praktische informatie
De opleiding betreft zes lesdagen en zelfstudie verspreid over ~vier maanden. Tijdens de opleidingsdagen worden interactieve colleges (~70%) afgewisseld met oefeningen en discussie (~30%). De gemiddelde studielast bedraagt vier tot zes uur ter voorbereiding op een opleidingsdag en bestaat uit zelfstudie (opdrachten en literatuur) en intervisie. Van dit is ca. vier uur individuele voorbereiding en 2 uur is intervisie in kleine groepjes. Er wordt niet met vrijstellingen gewerkt.
Voor wie?
 • Je bent in het bezit van een wo- of hbo-diploma,
 • Je ondersteunt mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling (bijvoorbeeld als coach, HR-professional, L&D-professional, docent of psycholoog),
 • Je bent op zoek naar een opleiding die verdieping en overzicht biedt op het gebied van de filosofie en psychologie van persoonlijke ontwikkeling,
 • Je bent wetenschappelijk georiënteerd en wilt het kaf van het koren scheiden,
 • Je wil effectiever en meer evidence-based werken,
 • Je bent klaar voor een uitdagende opleiding waarin je zowel kennis op doet als zelf aan de slag gaat.


De nadruk van deze opleiding ligt op het verwerven van nieuwe inzichten en tools die je integreert in je bestaande repertoire. Het eigen maken van deze methodes en tools gebeurt door ze toe te passen op jezelf gedurende de opleidingsdagen en zelfstudie. Het is geen klassieke coachopleiding waarin de focus ligt op het trainen van interpersoonlijke vaardigheden.

De opleiding betreft zeven lesdagen en zelfstudie verspreid over ongeveer vijf maanden. Tijdens de opleidingsdagen worden interactieve colleges (70%) afgewisseld met oefeningen en discussie (30%). De gemiddelde studielast bedraagt tien uur ter voorbereiding op een opleidingsdag en bestaat uit zelfstudie (zelfstandige opdrachten, opdrachten met een oefencliënt en literatuur) en een verdiepende intervisie. De opleiding wordt afgesloten door het geven van een eindpresentatie op dag zeven.

Lesdagen & Locaties

De lesdagen vinden plaats op een authentieke locatie in Ravenstein en de luxe hotels van Van der Valk. Deze locaties liggen op steenworp afstand van een treinstation en zijn eveneens goed bereikbaar met de auto. Voor lunch en versnaperingen wordt gezorgd en na afloop van elke lesdag faciliteert NIPO een borrel om in informele setting nog even na te kunnen praten. Op deze manier kun je opleidingsgenoten en docenten ook beter leren kennen.

Lichting 3
Lichting 3 van de Postacademische opleiding start in het voorjaar van 2024. Je kunt nu inschrijven voor de derde lichting. 

16 mei 2024Soeterbeeck, Ravenstein
6 juni 2024Soeterbeeck, Ravenstein
27 juni 2024Soeterbeeck, Ravenstein
5 september 2024Soeterbeeck, Ravenstein
26 september 2024Soeterbeeck, Ravenstein
17 oktober 2024Soeterbeeck, Ravenstein
7 november 2024Soeterbeeck, Ravenstein
Studiekosten

De investering van deze opleiding bedraagt €3.600,-. Dit bedrag is inclusief het literatuurpakket en eten en drinken op locatie.

Interesselijst
Wil je als eerste bericht ontvangen op het moment dat de volgende lichting open gaat? Schrijf je dan in op onze interesselijst.

Wil je als eerste bericht ontvangen op het moment dat de volgende lichting open gaat? Schrijf je dan in op onze interesselijst.

Even sparren over of deze opleiding iets voor jou is?

Wil jij meer informatie over de opleiding? Ben je bijvoorbeeld benieuwd of bepaalde onderwerpen behandeld worden? Of heb je nog praktische vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons op.

Investeer met je eigen ontwikkeling in de ontwikkeling van anderen.

Het Nederlands Instituut voor Persoonlijke Ontwikkeling steunt Theatre for a Change. Met 10% van onze winst dragen we bij aan de persoonlijke ontwikkeling, carrièrekansen en seksuele veiligheid van (jonge)vrouwen in ontwikkelingslanden.

Geaccrediteerd door:

De Nederlandse Beroepsvereniging voor Toegepaste Psychologie.
Stichting Registratie (StiR)
Landelijke Vereniging voor Supervisie & Coaching

De opleiding als incompany

Het NIPO kan de postacademische opleiding ook als incompany en/of maatwerk training verzorgen. Een incompany cursus wordt verzorgd op de locatie van jouw keuze en volledig afgestemd op de professionals van jouw organisatie of instelling.

Aanvraagformulier brochure

Vul hier uw gegevens in om onze brochure direct per e-mail te ontvangen.