POSTACADEMISCHE OPLEIDING PERSOONLIJKE ONTWIKKELING

Grip op de psychologie en filosofie van persoonlijke ontwikkeling

Ontdek de toonaangevende theorieën en onderzoeken in het veld van persoonlijke ontwikkeling evenals de mogelijkheden om ze toe te passen

Onderscheid je als wetenschappelijk onderlegd professional

Beheers methodieken en tools waarmee individuen en organisaties kunnen floreren

Duur: 6 opleidingsdagen (4 maanden) |  Investering: 4400 (excl. btw)  |  Locatie: Zeist/Utrecht

De opleiding bestaat uit de volgende drie modules:

1. FILOSOFIE

Visies op persoonlijke ontwikkeling

Het fundament van het werkveld van persoonlijke ontwikkeling ligt in de tijdloze wijsheden van de filosofie. Ook de wetenschap is hier ooit uit vertrokken. Wat hebben de grootste denkers gezegd over de vraag hoe te leven?

We gaan van oost naar west en van de oude Grieken naar de moderne Amerikanen. We kijken niet alleen naar de verschillen, maar vooral ook naar welke universele patronen er zijn. Verwacht een breed spectrum aan perspectieven, uitdagende stellingen, persoonlijke oefeningen en de link naar jou als professional.

2. Psychologie

De wetenschap en psychologie van persoonlijke ontwikkeling

Vertrekkend vanuit biologische-, neuro- en cognitieve psychologie behandelen we de fundamentele basis van menselijke behoeftes en drijfveren. We zoomen in op de wetenschap achter grote thema’s zoals vrije wil, het ‘zelf’, mindset en het individu in relatie tot de (sociale) omgeving.

Je zult beter begrijpen hoe motivatie en gedrag tot stand komt en hoe je hiermee kunt werken in persoonlijke ontwikkelingstrajecten. Daarnaast kijken we naar ontwikkelingspsychologie en persoonlijkheid. Wat weten we hierover en hoe kan je hier praktisch mee werken in de praktijk?

3. Praktijk

Handelen op basis van gekozen waarden en doelen

Tot slot pakken we een concreet resultaat van persoonlijke ontwikkeling aan: gedrag. Als professional wil je meer dan exploratie en inspiratie; je wilt mensen op weg helpen naar echte, langdurige verandering in hun dagelijks leven. Je krijgt de cruciale laatste inzichten en technieken mee om jouw doelgroep van ‘willen’ naar ‘doen’ te brengen.

We bestrijken een breed spectrum; zo gaan we van Mindfulness naar Lifehacking en van Cognitieve Gedragstherapie naar Positieve psychologie en meer. We achterhalen waar deze stromingen vandaan komen en analyseren waarom en wanneer ze effectief zijn.

Aan het einde van deze module heb je grip op de verschillende stromingen in het werkveld van persoonlijke ontwikkeling en kan je aangeven welke bij jou(w werkpraktijk) passen en waarom. Op basis hiervan kan je deze modules en ontwikkelprogramma’s integreren in je bestaande aanpak.

“Ik wil te weten komen wat iemands waarden zijn: wat is voor hem/haar belangrijk? Hoe kan het leven daarop ingericht worden? Hiermee hoop ik bij te dragen aan een stukje geluk voor mensen. Ik heb de behoefte om mijn werkwijze te baseren op wetenschap. Coach is geen beschermde titel en je wilt wel laten zien waar je werk op gebaseerd is. Ik denk dat er veel behoefte is aan deze opleiding. De grondige en gedegen aanpak spreekt me echt aan.”

– Marlis Krooshof, Trainer en coach

Maak kennis met jouw docenten

Wat levert het je op

Na het volgen van deze opleiding:

 • ken je de belangrijkste grote denkers en stromingen binnen het werkveld van persoonlijke ontwikkeling;
 • heb je een systeem om bestaande en nieuwe stromingen met elkaar te vergelijken en begrijp je de samenhang tussen de verschillende stromingen;
 • weet je welke wetenschappelijk onderbouwde methodieken er zijn voor het opstellen en najagen van persoonlijke doelen en kun je deze integreren in jouw werkwijze zodat je meer effect op je doelgroep hebt en makkelijker maatwerk toe kunt passen;
 • heb je nieuwe strategieën, tools en technieken om in te zetten in coaching en trainingen;
 • kun je wetenschappelijk onderbouwde programma’s samenstellen voor persoonlijke ontwikkeling en heb je toegang tot een groeiende database met relevante literatuur en boeken over alle aspecten van dit werkveld;
 • kan je je profileren als wetenschappelijk onderlegd professional (coach, begeleider of mentor etc.);
 • heb je toegang tot een groot aantal presentaties, voorbeelden en oefeningen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling;
 • heb je een netwerk opgebouwd met wetenschappelijk georiënteerde en gedreven vakgenoten.

De opleiding betreft zes lesdagen en zelfstudie verspreid over ~vier maanden. Tijdens de opleidingsdagen worden interactieve colleges (~70%) afgewisseld met oefeningen en discussie (~30%). De gemiddelde studielast bedraagt vier tot zes uur ter voorbereiding op een opleidingsdag en bestaat uit zelfstudie (opdrachten en literatuur) en intervisie. Van dit is ca. vier uur individuele voorbereiding en 2 uur is intervisie in kleine groepjes. Er wordt niet met vrijstellingen gewerkt.

 • Je bent in het bezit van een wo- of hbo-diploma,
 • Je ondersteunt mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling (bijvoorbeeld als coach, HR-professional, L&D-professional, docent of psycholoog),
 • Je bent op zoek naar een opleiding die verdieping en overzicht biedt op het gebied van de filosofie en psychologie van persoonlijke ontwikkeling,
 • Je bent wetenschappelijk georiënteerd en wilt het kaf van het koren scheiden,
 • Je wil effectiever en meer evidence-based werken,
 • Je bent klaar voor een uitdagende opleiding waarin je zowel kennis op doet als zelf aan de slag gaat.


De nadruk van deze opleiding ligt op het verwerven van nieuwe inzichten en tools die je integreert in je bestaande repertoire. Het eigen maken van deze methodes en tools gebeurt door ze toe te passen op jezelf gedurende de opleidingsdagen en zelfstudie. Het is geen klassieke coachopleiding waarin de focus ligt op het trainen van interpersoonlijke vaardigheden.

25 februari 2022Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum in Zeist
18 maart 2022Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum in Zeist
8 april 2022Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum in Zeist
29 april 2022Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum in Zeist
20 mei 2022Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum in Zeist
10 juni 2022NTB (Deze locatie zal centraal gelegen zijn en goed bereikbaar met de auto & OV)


Klik hier voor een impressie van onze hoofdlocatie Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum.

De investering van deze opleiding bedraagt €4.400 (excl. btw). Dit bedrag is inclusief het literatuurpakket en eten en drinken op locatie.

Beperkt aantal plekken beschikbaar

Even sparren over of deze opleiding iets voor jou is?

Wil jij meer informatie over de opleiding? Ben je benieuwd of bepaalde onderwerpen behandeld worden? Of wil je even sparren over of deze opleiding iets voor jou is? Neem dan vrijblijvend contact op met opleidingscoördinator Tanneke Meijers.

Aanvraagformulier brochure

Vul hier uw gegevens in om onze brochure direct per e-mail te ontvangen.

Dr. Mattheis van Leeuwen

Mattheis vindt de zin van het leven in het ontdekken van nieuwe kennis en verbanden. Hij is een wetenschapper in hart en nieren en zit altijd bovenop de nieuwste inzichten (of dat nu gaat over psychologie, filosofie of fundamentele natuurkunde). Mattheis is psycholoog, universitair docent aan de Radboud Universiteit en spreker en adviseur op het gebied van motivatie, betekenis & gedrag. Daarnaast is hij medeoprichter van de Behavior Change Group en auteur van Hidden Persuasion. In zijn vrije tijd verdeelt hij zijn aandacht tussen zijn vrouw, dochters, literatuur & natuur.

Prof. dr. Roos Vonk

Roos is hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit en doet daar onder andere wetenschappelijk onderzoek naar: de eerste indruk, zelfkennis en gedragsverandering. Haar uitgangspunt is dat mensen meer belemmerd worden door hun ego’s en menselijke gebreken dan ze zelf beseffen, maar dat hun ‘betere helft’ heel dicht aan de oppervlakte ligt. Roos wil wetenschappelijke kennis waarmee mensen aardiger en effectiever kunnen worden naar de praktijk brengen.

Maak kennis met Roos Vonk
Lees hier het interview met onze gastdocent Roos Vonk. Wij spraken haar over haar missie, inzichten uit de psychologie en de zin van het leven.

Dr. Harm Veling

Harm Veling is voorzitter van de masterspecialisatie Behaviour Change en Associate Professor aan de Radboud Universiteit. Daar doet hij onderzoek naar hoe je mensen kunt helpen om de beslissingen te maken die ze willen maken. Zijn onderzoek wordt met grote regelmaat gepubliceerd in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften op het gebied van psychologie.

Drs. Lammert Kamphuis

Lammert is een bekende filosoof, bestsellerauteur en spreker. Hij doceerde in het verleden op middelbare scholen, hogescholen en de universiteit en is een veelgevraagd spreker in het bedrijfsleven. Zo sprak hij zes jaar op een rij voor volle zalen op Lowlands, is hij hoofddocent bij The School of Life Amsterdam en de huisfilosoof bij koffietijd/ 5 Uur Live op RTL4. 

Maak kennis met Lammert Kamphuis
Lees hier het interview met onze gastdocent Lammert Kamphuis. Wij spraken hem over de filosofie van persoonlijke ontwikkeling

Drs. Tanneke Meijers

Tanneke gelooft in een liefdevolle en krachtige samenleving door meer inzicht in onszelf en onze omgeving. Als psycholoog werkt ze op het snijvlak van gedragsverandering en coaching. Zo is ze hoofd opleidingsprogramma’s bij de Behavior Change Group, geeft ze training en colleges over psychologie en zelfontwikkeling en werkt ze als loopbaancoach. Als Tanneke niet aan het werk is, is ze het liefste bij de zee, gaat ze op avontuur of zit ze met haar neus in de boeken.